Gebruik van verschillende soorten lagers

author
2 minuuts, 28 tweedes Lees

Lagers zijn verkrijgbaar in vele verschillende designs, ze hebben verschillende rollen of glijvlakken en er kunnen andere materialen worden gebruikt voor zowel radiaal lagers als druklagers, om roterende en / of lineaire bewegingen mogelijk te maken.

Het gemeenschappelijke doel is om de beweging van twee verbonden onderdelen mogelijk te maken en om de wrijving te minimaliseren.

Kogellager

Tussen een binnenring en in een buitenring aangebrachte keramische of stalen kogels, wordt de kogellager in klassieke vorm ge kenmerkt. De kogels zijn gelijkmatig verdeeld en met een gecontroleerde afstand boven het draagvlak.

De spleten worden meestal gebruikt als smeermiddelreservoir, omdat de kogels permanent moeten worden gesmeerd. Om verontreiniging door stof of vocht te voorkomen kan het systeem worden afgedicht.

De kogels kunnen worden aangebracht in één of meerdere rijen. Door verschillende vormgeving van de ringen wordt lagere belasting mogelijk gemaakt in axiale of radiale richting. Deze typen lagers zijn veel gebruikt en zijn bijzonder geschikt voor hoge snelheden, voor complexe toepassingen in de automobielindustrie en vliegtuigtechnologie.

Rollager

Rollagers, die een cilindrische of tonvormige vorm hebben, zijn aangebracht tussen een binnenste en een buitenste loopring. Door het grotere contactoppervlak kennen rollagers een hogere belasting dan kogellagers.

Ook hier worden de wentelelementen gelijkmatig verdeeld en met een gecontroleerde afstand boven het draagvlak. Een lange levensduur wordt bereikt door permanente smering en afdichting tegen vuil en vocht. Rollagers in heavy-duty lagers worden gebruikt in de machinebouw, in de mijnbouw of in bedrijfsvoertuigen.

Naaldlagers

Naaldlagers zijn een subset van de rollagers. De rollen zijn kleiner in vergelijking met de lengte, zoals naalden. Dit ontwerp zorgt voor relatief hoge belastingen, afhankelijk van het model , zowel voor radiale als axiale lagers. Doordat de dunne rollichamen relatief vlak zijn, worden grotere contactvlakken vereist. Naaldlagers worden in talloze automobieltoepassingen gebruikt.

Kogellagers, rollagers en naaldlagers zijn zogenaamde wentellagers. Ze worden meestal gemonteerd met perspassing via de buitenring en de as of de binnenring. Meestal zijn dit o ringen.

Een overmatige compressie van een wentellager kan de lagerspeling te laag maken om ​​voldoende speling te waarborgen. Dit leidt tot verhoogde wrijving en voortijdige lagerproblemen.

Tolerantie-ringen kunnen dit probleem oplossen. De veerkrachtige eigenschappen van de tolerantiering compenseren ook dimensionale veranderingen als gevolg van thermische invloeden en hebben een ontkoppeling met betrekking tot trillingen.

Glijlagers

Glijlagers zijn in principe alle lagers die geen rollende lichamen hebben. Het eenvoudigste denkbare ontwerp is de aansluiting van twee componenten onder smering van de contactoppervlakken. Dit is echter zeer onderhoudsintensief en heeft vaak een korte levensduur, zodat er een verscheidenheid aan betere oplossingen is ontwikkeld om optimale prestaties en inspanningen voor specifieke toepassingen te bereiken.

Eén manier is om specifieke opslagmaterialen te selecteren en deze in een geschikte vorm te plaatsen tussen de te bewaren componenten. Deze feitelijke schuifelementen of duidelijke lagers maken axiale, radiale en lineaire bewegingen toe, afhankelijk van het ontwerp in maximaal drie bewegingsassen.

Naast het geometrische ontwerp heeft de keuze van het lager materiaal de grootste invloed op het gebruik. Bovendien onderscheidt men gesmeerde, gedeeltelijk gesmeerde en zelf smerende schuiflagers.

Vergelijkbare berichten